Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ριζομύλου
By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017
Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο από τις πηγές, ότι ο Ριζόμυλος, ως οικισμός προϋπάρχει της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Άλλωστε, αυτό καταδεικνύεται και από τον επίσημο κατάλογο των τετρακοσίων (400) ανδρών του Στρατιωτικού Σώματος του στρατηγού Λόντου, εις τον οποίο καταγράφονται ως μισθοδοτούμενοι, τρείς (3) στρατιώται εκ χωρίου Ριζομύλου.
Οι γηγενείς αυτόχθονες κάτοικοι, συμπληρώθηκαν και πολλαπλασιάσθηκαν στο πέρασμα του χρόνου με κατοίκους των ορεινών χωριών της επαρχίας Καλαβρύτων, οι οποίοι για λόγους ασφάλειας και αναζήτησης καλλιτέρων συνθηκών ζωής και εργασίας, συνέδεσαν το μέλλον τους με την σταφιδοκαλλιέργεια του «κάμπου» και τον Ριζόμυλο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων ενοριτών, ελάχιστα μακρύτερα από τον υφιστάμενο Ιερό Ναό, προϋπήρχε μικρότερος Ναός, ο οποίος επικαλύφθηκε από κατακρημνήσεις – επιχωματώσεις του υπερκείμενου λόφου και πλέον διέρχεται η Νέα Εθνική οδός, Αθηνών Πατρών.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ριζομύλου Δήμου Αιγιαλείας, με την σημερινή του μορφή, ιστορήθη εν έτει 1903, όπως προκύπτει από την εντοιχισμένη επιγραφή που υπάρχει άνωθεν της βόρειας εισόδου του Ιερού Ναού.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ριζομύλου Δήμου Αιγιαλείας, με την σημερινή του μορφή, ιστορήθη εν έτει 1903, όπως προκύπτει από την εντοιχισμένη επιγραφή που υπάρχει άνωθεν της βόρειας εισόδου του Ιερού Ναού.
Ο Ιερός Ναός, ευρίσκεται εντός οικοπέδου, 1200 τμ. περίπου και έχει εμβαδό 150 τμ. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε μεταγενέστερα του κυρίως Ναού και συνδέεται με αυτόν, μέσω του γυναικωνίτη.
Οι εικόνες του τέμπλου, είναι δημιούργημα του αγιογράφου της «Ακρατινής σχολής», Κανελλόπουλου. Γίνεται μνεία, ότι έως σήμερον, έχει αγιογραφηθεί το 40% των καθέτων επιφανειών.
Ο Ναός διαθέτει ξυλόγλυπτα στασίδια, καθίσματα και προσκυνητάρια, ενώ το τέμπλο του, είναι κτιστό και διακοσμημένο πέραν των φορητών εικόνων. Ο Ναός, μπορεί να φιλοξενήσει 150 καθήμενους προσκυνητές και εισέτι 30 εις τον γυναικωνίτη.
Συμπλήρωμα του Ιερού Ναού, αποτελεί αυτοτελές ξεχωριστό κτίριο 50 τμ. περίπου, στο νότιο τμήμα του αύλειου χώρου, εις το οποίο στεγάζονται γραφείο, αποθήκη και χώροι υγιεινής.
0 σχόλια