Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Ροδοδάφνης

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017



Ο Ιερός Ναός, του Αγ. Σπυρίδωνος του θαυματουργού , ανοικοδομήθηκε το έτος 1868, φέρει δε κατά την αρχιτεκτονική τον Τύπο της Βασιλικής με τρία κλίτη, κοσμείται εσωτερικά με ξύλινο γλυπτό τέμπλο, ξύλινο γλυπτό κυβώριο επί της Αγ. Τραπέζης, ξύλινο γλυπτό Δεσποτικό Θρόνο και Άμβωνα.
Η οροφή του είναι αγιογραφημένη και καλλιτεχνημένη αριστοτέχνως. Ο Κύριος Ι.Ν. μετά του Ιερού Βήματος είναι οικοδομημένος από πέτρα, εκτός, του Πρόναου που είναι με πορρόλιθο.
Από εικοσαετίας και πλέον είχε κινηθεί η διαδικασία ανάδειξής του σε διατηρητέο Μνημείο, πράγμα που δεν τελεσφόρησε, από την ΣΤ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών, το δε έτος 1995 υπέστη βαρύτατες .
 Σε διάρκεια περίπου τεσσάρων ετών δεν λειτούργησε αφού χρειάσθηκε ν’ αναστηλωθεί και να επισκευασθή καταλλήλως με φροντίδα και μέριμνα του εφημέριου Πρωτ/ρου π. Λεωνίδα Τσώνη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Τ.Δ. Συμπολιτείας και τέως καθηγητού Θεολόγου, των Εκκλησιαστικών Επιτροπών κ.κ. Παπαχριστόπουλου Μιχαήλ, Γιαλελή Μιχαήλ, Μιχαλοπούλου Ευάγγελου, Γιαννούλη Ιωάννου και την αρωγή και συμπαράσταση των φιλόθρησκων Χριστιανών της ενορίας.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια