Ιερός Ναός Αγίων Τριών Ιεραρχών Πορρωβίτσας

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017

 
  Ο Ιερός Ναός των Αγίων Τριών Ιεραρχών Πορρωβίτσης, άρχισε να κτίζεται λίγο μετά τον πόλεμο και ολοκληρώθηκε το έτος 1955. Μέχρι τότε οι κάτοικοι αυτής της ενοριακής κοινότητας κατοικούσαν στην Άνω Πορρωβίτσα, έχοντας εκεί περικαλέστατο Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που λειτουργεί και σήμερα. Η ονομασία της Ενορίας αναφέρεται σ’ αυτό το Ναό στα Εκκλησιαστικά έγγραφα.
   Οι ανάγκες όμως των κατοίκων να μην ανεβοκατεβαίνουν στο ορεινό χωριό τους, λόγω των γεωργικών τους απασχολήσεων στην παραλία, τους οδήγησαν στη σκέψη να αποδεσμεύσουν οικόπεδο από το Δασαρχείο και το αποδέσμευσαν υπέρ της Εκκλησίας. Με τις λιγοστές οικονομίες που είχαν , να κτίσουν ένα μικρό Ιερό Ναό για τις θρησκευτικές τους ανάγκες, κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα στην αρχή, αφού η Ενορία λειτουργούσε στο ορεινό τμήμα.
 
  


Οι τότε αείμνηστοι εκκλησιαστικοί επίτροποι, με εφημέριο τον π. Αριστομένη Σταθόπουλο, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Χαράλαμπος Κατσιβάλης, κάτοικοι του Οικισμού, οι οποίοι προέβλεψαν την πρόοδο και το μέλλον τους στην παραλία, πρωτοστάτησαν και προχώρησαν σιωπηρά στην δημιουργία της νέας Ενορίας, αντιδρούντων πολλών γεροντότερων. Με προσωπική τους κυρίως εργασία αλλά και την συνδρομή των ολίγων που επιθυμούσαν αυτή τη νέα κατάσταση, άρχισαν την πετρόκτιστη κατασκευή και από αυτούς καθορίστηκε η Εκκλησία τους να εορτάζει την 30η Ιανουαρίου, αφού στην περιοχή δεν υπήρχε άλλη Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και άρχισε να λειτουργεί την χειμερινή περίοδο στην αρχή. Η λειτουργία αυτή συνέδεσε σιγά – σιγά τους Πορρωβιτσιάνους με τους Καλαμιώτες που διέμεναν στην παραλία. (Ποταμίτικος γιαλός) Μερικοί από αυτούς διετέλεσαν και εκκλησιαστικοί επίτροποι, προσφέροντας καλές υπηρεσίες στη λειτουργία της νέας κοινής Ενορίας.
   Στη συνέχεια και επειδή το Εκκλησάκι ήταν μικρό, ευσεβείς μετανάστες από την Αυστραλία, έστειλαν χρήματα και ο Ναός ολοκληρώθηκε στη σημερινή του μορφή, στο όνομα των Αγίων Τριών Ιεραρχών.
  Εφημέριοι αυτά τα εξήντα περίπου χρόνια διετέλεσαν, κυρίως ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Αριστομένης Σταθόπουλος, ο αείμνηστος πρεσβύτερος Μιχαήλ Πετρόπουλος, οι πρεσβύτεροι π. Σπυρίδων Αναστασόπουλος, π. Δημήτριος Κάλπενος, για λίγο ο π. Χρήστος Ντάτσικας.
Τα δε τελευταία δέκα χρόνια μέχρι και σήμερα η ενορία πορεύεται με τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Σωτήριο Κόσκορη με εθελοντές μουσικολογιώτατους ιεροψάλτες τον διδάσκαλο Δημήτριο Σταθόπουλο, τον θεολόγο Παναγιώτη Κόσκορη και τον Αριστομένη Σπανό, καθώς και με τους ακούραστους  επιτρόπους της.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια