Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017

Στην ενορία μας υπάρχουν δύο Ιεροί Ναοί οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως.
Ο Παλαιός Ιερός Ναός χρονολογείται από το έτος 1878. Το έτος 1927 δημιουργήθηκε η Κοινότητα Παραλία Ακράτας και από τότε λειτουργεί πλέον και επίσημα ως Ενοριακός Ναός.


 Από το έτος όμως 1957 σε μια μεγάλη συμμετοχή όλων των ενοριτών και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ανέγερση ενός νέου μεγαλύτερου Ιερού Ναού που θα κάλυπτε τις ανάγκες επειδή άρχιζε σιγά -σιγά η ανάπτυξη της ενορίας.
 Αφού προσφέρθηκε το κατάλληλο οικόπεδο στη θέση που αποφάσισαν, έγινε η μελέτη και τα υπόλοιπα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1962 πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του Ιερού Ναού από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κυρό Γεώργιο & με τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Στις 6 Αυγούστου 1979 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβρόσιο. {Ήταν τα δεύτερα εγκαίνια Του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας ). Όλα αυτά τα έτη από το 1962 έως το 1979 έγιναν τεράστιες προσπάθειες από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τους ενορίτες για να κτιστεί ο περικαλλής Ναός με δωρεές, συγκέντρωση ελαιόλαδου, ερανικές επιτροπές, δάνεια κλπ.


 Καθοριστικό ρόλο όμως στην ανέγερση του Ναού είχε ο αείμνηστος προκάτοχος μου π. Ιωάννης Τζαβέλλας και η οικογένεια Παντελαιημονίτη, ιδιαιτέρως ο αείμνηστος Σπυρίδων Παντελαιημονίτης.

Μια δεκαετία πριν από τα εγκαίνια ο Ιερός Ναός λειτουργούσε και πανηγύριζε στην εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως όπως αρχικά είχε ονομασθεί στην θεμελίωση. Μια μερίδα όμως ενοριτών που κατοικούσαν στην γύρω περιοχή του Παλαιού Ιερού Ναού ήθελαν να αφιερώσουν τον Ναό στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου επειδή και ο παλαιός Ιερός Ναός ήταν αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο συμφώνησε στην ιδέα αυτή και τότε άρχισαν οι προστριβές μεταξύ των κατοίκων με αποτέλεσμα το διχασμό της ενορίας. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και με την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου, δόθηκε λύση και παρέμεινε η ονομασία στον Ιερό Ναό όπως αρχικά είχε τεθεί «Μεταμόρφωση του Σωτήρος».
 Μια ακόμη εμπνευσμένη απόφαση του Σεβασμιωτάτου ήταν να γίνεται ο πανηγυρικός εσπερινός στο προαύλιο χώρο του παλαιού Ιερού Ναού στις 5 Αυγούστου και στη συνέχεια με λιτανεία η Αγία Εικόνα να μεταφέρεται στον Νέον Ιερό περικαλλή Ναό όπου την επομένη θα γίνεται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μια ιδέα που όλοι μας γνωρίζουμε πως έγινε θεσμός για την ενορία μας και με τη βοήθεια του Σωτήρος Χριστού συνεχίζεται μέχρι σήμερα 35 χρόνια και αποτελεί παράδοση για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιαλείας και όχι μόνο, που ως καλοκαιρινό θέρετρο έχει ως αποτέλεσμα την αθρόα συρροή ευσεβούς λαού στον πανηγυρικό εσπερινό.
 Ο Ιερός Ναός έχει εγκαινιαστεί με λείψανα του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, σημάδι ίσως του δεσμού των κατοίκων του Κραθίου με την Βελλά της Ηπείρου.
 Ο Ναός είναι οικοδομημένος σε ρυθμό σταυροειδούς μετά τρούλου, βυζαντινού ρυθμού, υπερυψωμένος λόγω κλίσης του εδάφους. Ο Ναός ολοκληρώθηκε το έτος 1988 με το τέλος της αγιογράφησης του.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια