Ιερός Ναός Αγ. Βασιλείου Ελαιώνος

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017

Το Χωριό Τρυπιά (σήμερα Ελαιώνας) κατά το έτος 1890 είχε 60 περίπου οικογένειες 40 μονίμων και 20 παροικών, από Δουμενά και Ζαχλωρού Καλαβρύτων, που κατέβαιναν το χειμώνα.
Μέχρι  το 1890 εκκλησιάζονταν  στο μετόχι Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων. Αλλά επειδή το Χωριό μεγάλωνε και η Εκκλησία της Μονής ήταν μικρή οι ενορίτες αποφάσισαν να αναγείρουν δικό τους Ναό, αλλά η Μονή διαφωνούσε.
Έτσι εζήτησαν από τον Ιερέα Διονύσιο Ασημακόπουλο, τότε εφημέριο Δουμενών, να τους χορηγήσει ένα κτήμα για την ανέγερση του Ναού, το οποίο χορήγησε δωρεάν και άρχισε η ανέγερσή του, τον Αύγουστο του 1890.
 Το Μέγα Σάββατο του 1891 έγινε η πρώτη Λειτουργία από τον εφημέριο Αγίου Τρύφωνος Ιερομόναχο Θεοδώρητο Σακελλαρόπουλο.
Τον Ιούλιο του 1891 με αίτηση των ενοριτών προς την Ιεράν Σύνοδο έγινε μετάθεση του Ιερέως Διονυσίου Ασημακοπούλου από το Δουμενά  στον Ελαιώνα.
Οι δαπάνες για την ανέγερση και τελειοποίηση του Ναού έγιναν με συνεισφορές και εράνους των ενοριτών
Το Μάρτιο του 1902 έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε Επίσκοπο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Φιλάρετο.
Επειδή είχαν διαφωνίες, κατά πληροφορίες στο όνομα του Ναού, έβαλαν κλήρο τους Τρείς Ιεράρχες και βγήκε ο Άγιος Βασίλειος.
 Ο ιερέας  Διονύσιος  Ασημακόπουλος εφημερεύει μέχρι το 1930 και απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών και χειροτονήθηκε στις 11 Μαϊου 1930 εφημέριος ο Σπυρίδων Μενούνος και αργότερα χειροθετήθηκε πρωτοπρεσβύτερος, λόγο ηλικίας το 1960 συνταξιοδοτήθηκε και μετατέθηκε ο Ιερέας Δημήτριος Σώρρας.
Το 1964 - 66 έγινε επέκταση Βόρια και Νότια, το καμπαναριό, η Αγιογραφία και άλλες εργασίες του Ναού.
Από τις 4 Οκτώβριου 1998 εφημέριος  είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καλαπόδης.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια