Ιερός Ναός Αγ. Αλεξίου Αιγίου

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017

  


 Σε μια όμορφη περιοχή του Αιγίου, στα Σταφιδάλωνα, κατέχει περίοπτη θέση ο περικαλλής Ναός του Αγίου Αλεξίου Ανθρώπου του Θεού.
     Ο Ιερός Ενοριακός  Ναός του Αγίου Αλεξίου ιδρύθηκε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 728/17 Οκτωβρίου 1975.
     Τα Εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου 1984 από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο.
     Ο Ιερός Ναός κτίσθηκε και αποπερατώθηκε με τις άοκνες προσπάθειες του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Καρβέλα και την ηθική και οικονομική στήριξη τόσο των ενοριτών όσο και διαφόρων πιστών.
     Ο Ιερός Ναός είναι Σταυροειδής μετά τρούλου και είναι πραγματικά ένα στολίδι της τοπικής Εκκλησίας. Στο εσωτερικό υπάρχουν Αγιογραφίες του αειμνήστου Δημητρίου Ρίτσου εξ Αθηνών, του κ. Απόστολου Θεοδωρακόπουλου καθώς και του κ. Ευάγγελου Γκίνη.
     Το ξυλόγλυπτο τέμπλο δίνει μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του Ναού. Στην Αγία Τράπεζα βρίσκεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.
     Στον Ναό βρίσκεται τέλος μια θαυματουργική εμφάνιση του Αγίου Αλεξίου, που αποτυπώθηκε στην οροφή του παλαιού ξύλινου Ναού.
     Εφημέριοι του Ιερού Ναού διετέλεσαν οι Πρωτοπρεσβύτερος  π. Κωνσταντίνος Καρβέλας και Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, νυν Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα. Σήμερα εφημέριος είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Γιαννακόπουλος.
     Επίσης στον Ναό διακονούν οι Ιεροψάλτες κ. Χρήστος Πανούτσος και κ. Ανδρέας Παπαβραμόπουλος, η Νεωκόρος κ. Ελένη Κολλητήρη και οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Τζέρος, κ. Παναγιώτης Γούτος, κ. Γεώργιος Ζαφειρακόπουλος  και κ. Τιμολέων Θεοφανίδης.
     Παραπλεύρως του Ιερού Ναού βρίσκεται Παρεκκλήσιο το οποίο τιμάται στην μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης και της Αγίας Αικατερίνης.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια