Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός 18.03.18

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Μαρτίου 19, 2018

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε χθες, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου ο Ε ́ Κατανυκτικός Εσπερινός τής φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στο πλαίσιο της κατανυκτικής αυτής περιόδου, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ψυχή μου, τι κάνεις; Κοιμάσαι; Ξύπνα!». 
Κατά την ομιλία του ο π. Καλλίνικος αναφέρθηκε στην ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης της ψυχής και του σώματος. Στο ερώτημα δε «τι είναι ψυχή», απήντησε πως, σύμφωνα με το λόγο της Αγίας Γραφής, με τον όρο «ψυχή» νοείται ο άνθρωπος, δηλαδή το πνεύμα και η βιολογική του ζωή. «Η ψυχή είναι το κυριότερο μέρος της αρμονικής συμφυΐας στον άνθρωπο. Υπάρχει το σώμα για την ψυχή. Όταν δε η ψυχή αναχωρήσει με τον θάνατο, τότε το σώμα μένει αλειτούργητο, νεκρώνεται… Οι Άγιοι έδιδαν προτεραιότητα στη φροντίδα της ψυχής, χωρίς βέβαια να περιφρονούν το σώμα», σημείωσε αρχικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης. 
Ακολούθως, διερωτώμενος κατά πόσο πονά η ψυχή εάν δεν την φροντίζουμε, τόνισε πως στον άνθρωπο δόθηκε η ελευθερία από τον Θεό προκειμένου να χρησιμοποιείται για το «όλο είναι», δηλαδή και για την ψυχή και για το σώμα. «Όμως», όπως είπε, «η ελευθερία αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο για το σώμα, αποβαίνοντας σε βάρος της ψυχής». 
Καταλήγοντας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, αφού πρώτα ευχήθηκε προς το παριστάμενο εκκλησίασμα «καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής», προέτρεψε άπαντες για μετάνοια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας αναφωνήσει η ψυχή τού καθενός μας ΄΄Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με!΄΄». 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια