Ιερά Μονή Πεπελενίτσης

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017



Απέναντι από τη Μονή Ταξιαρχών βρίσκεται η γυναικία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η " Ελπίς των Απελπισμένων" η Πεπελενίτσα (πεπέλστακτη), κτισμένη στα ριζά ενός βραχώδους συγκροτήματος γεμάτου με κισσούς. Κατά την παράδοση κτιτόρισσα ήταν η Ελένη, αδελφή του οσίου Λεοντίου, ή η ομώνυμη κόρη Θωμά του Παλαιολόγου. Το 1772 η Μονή καίγεται από τους Τουρκαλβανούς. Το 1807 Η Μονή γίνεται Σταυροπηγιακή, ενώ παλαιότερα ήταν μετόχι της Μονής Ταξιαρχών.

 Σαν ένα μικρό θαύμα μοιάζει από ψηλά η ιστορική Μονή Πεπελενίτσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Παναγίας. Την συναντάμε στα Κουνινά Αιγιαλείας, στις βραχοπλαγιές απέναντι από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών, με την οποία χτίστηκε περίπου την ίδια εποχή (15ο αι.). Η παλαιότερη ονομασία της ήταν «Ελπίς των Απελπισμένων» ενώ η ετυμολογία της πιθανόν προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «πεπέλ» (σημ. τέφρα) και σημαίνει τεφροδοχείο - τόπος εξαγνισμού.
Η ιστορία της συνδέεται με τον Όσιο Λεόντιο και εικάζεται ότι κτήτωρ της ήταν είτε η αδελφή του, Ελένη, είτε η ομώνυμη κόρη του Θωμά Παλαιολόγου.
Η Μονή έζησε τραγικές στιγμές καταστροφής όταν κάηκε στα Ορλωφικά, το 1772, από Τουρκαλβανούς. Το 1807 η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή, ενώ παλαιότερα ήταν μετόχι της Μονής Ταξιαρχών.
Η Μονή έζησε μεγάλη καταστροφή και το 2007 από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαυσε την Αιγιαλεία. Διασώθηκε μόνον ο πέτρινος ναός, ρυθμού βασιλικής, που διαθέτει εντυπωσιακό τέμπλο και όμορφες ψηφιδωτές εικόνες.
Είναι γυναικεία Μονή και εορτάζει στις 25 Αυγούστου.

 Ηγουμένη είναι η μοναχή Φιλοθέη Δαραδήμα.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ:
I. M. KOIMHΣEΩΣ ΘEOTOKOY ΠEΠEΛENITΣHΣ
Τ.Θ. 83

 25100, AIΓION

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια