Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη αποδόσει της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 26.03.2018

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Μαρτίου 26, 2018


          Σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου τελέσθηκε χθες, Κυριακή (Ε΄ Νηστειών), στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη αποδόσει της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
        Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος όμως λόγω ασθενείας δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, γι’ αυτό και παρακάλεσε τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη να μεταφέρει τις σκέψεις του και να κηρύξει τον Θείο Λόγο, αναπτύσσοντας το θέμα «Η προετοιμασία μας οδεύοντας προς την Μεγάλη Εβδομάδα». 
           «Το τελευταίο τμήμα αλλά και η κορύφωση της λειτουργικής περιόδου του Τριωδίου είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Ο προσδιορισμός της ΄΄Μεγάλη΄΄ δεν οφείλεται στη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια των ημερών της αλλά στα μεγάλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτήν, όπως παρατηρεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, την Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται η ανάμνηση όλων των σημαντικών τελευταίων γεγονότων της επίγειας ζωής του ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου», ανέφερε αρχικά ο π. Ιωακείμ για να συμπληρώσει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως άλλος ΄΄θεατρογράφος΄΄ της εν Χριστώ παιδαγωγίας, δημιούργησε -με την πάροδο των αιώνων- πολύμορφες Ιερές Ακολουθίες, μέσα από τις οποίες προσπαθεί να οδηγήσει τους πιστούς της στη βιωματική και μυστική συμμετοχή αλλά και συμπόρευση με τη ζωή του Χριστού κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι, σε κάθε ημέρα κάνει ανάμνηση κάποιου γεγονότος και καλεί τους πιστούς να θυμηθούν τι έκανε και τι υπέφερε εθελούσια ο Θεάνθρωπος για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, τα πάθη, τον διάβολο και τον θάνατο, συνέπειες της πτώσεως.
     Και ο Πρωτοσύγκελος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως συνέχισε ως εξής: «Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του ιερού υμνογράφου, με την οποία καλεί τους πιστούς να συμπορευθούν, να συσταυρωθούν και να νεκρωθούν, ως προς τα πάθη και τις ηδονές, για τον ενανθρωπήσαντα Θεό Λόγο, ώστε να συζήσουν με Αυτόν ως άγιοι».
        Ολοκληρώνοντας ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης σημείωσε πως ο ασκητικός αγώνας, η νηστεία (σωματική και πνευματική), η αδιάλειπτη προσευχή, η προς αλλήλους αγάπη, η υπομονή, η συγχωρητικότητα, η αγρυπνία, η κάθαρση νου, ψυχής και σώματος, η μελέτη των αγιογραφικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων, αλλά και η ελεημοσύνη νοηματοδοτούνται εφόσον θέσουμε ως στόχο τη συνάντησή μας με τον αναστημένο Χριστό. «Τότε και μόνο μας παρηγορούν, μας αναπαύουν, μας εξαγιάζουν και μας οδηγούν γαλήνια και ήρεμα στην αποδοχή του δικού μας Σταυρού που θα μας φέρει και στην Ανάσταση», κατέληξε ο π. Ιωακείμ. 
        Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τίμησε δύο ιερείς οι οποίοι με ξεχωριστό ζήλο και αμείωτο ποιμαντικό ενδιαφέρον εργάζονται αόκνως και φιλοτίμως στον τομέα της φιλανθρωπίας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στις ενορίες τους όσο και στην Ιερά Μητρόπολή μας. Πρόκειται για τους Αιδεσιμολογιώτατους Πρωτοπρεσβύτερους π. Χαράλαμπο Καρούζο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας και π. Νικόλαο Μεντζελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου, μέσω των οποίων η Ιερά Μητρόπολίς μας προεκτείνει μία πολύ σημαντική δραστηριότητα φιλανθρωπίας στην ανατολική Αιγιάλεια. 
 

Προς τούτο, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, εκτιμώντας και αξιολογώντας τις εξειδιασμένες προσπάθειες των εν λόγω ιερέων, τους εξέφρασε την ευαρέσκεια της Εκκλησίας και τους προσέφερε από μία εικόνα της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, ως αρχιερατική και πατρική ευλογία.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια