Ιερός Ναός Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μεσσηνέζη Αιγίου

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017



Ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ευρίσκεται στον οικισμό Μεσσηνέζη που κατοικήθηκε το έτος 1975-1980 από κατοίκους των χωριών Λαπαναγοί , Χαντζή και Παρασκευή.
 Το έτος 1982 στην τοποθεσία που επρόκειτο να παραχωρηθεί οικόπεδο για ανέγερση Ιερού Ναού από την πρόνοια, τοποθέτησαν λυόμενο Ναό  επ ονόματι της Αγίας Τριάδος.
 Στις 13 Δεκεμβρίου 1991 έγινε ενορία επ΄ονόματι Αγίων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
 Το έτος 1996 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας παρεχώρησε δωρεάν οικόπεδο εμβαδού 2409 τ.μ στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για να ανεγερθεί Ιερός Ναός.
 Από την Ιερά Σύνοδο – Γραφείο Ναοδομίας χορηγήθηκε άδεια για την ανέγερση τρίκλητου Βασιλικού ρυθμού με αριθμό 2838/2000 η οποία προέβλεπε υπόγειο για πνευματικόν κέντρο εμβαδού 352 τ.μ και κυρίως Ναό εμβαδού 352 τ.μ. Τα Αρχιτεκτονικά σχέδια και την επίβλεψη των έργων είχε ανατεθεί στην Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Αναστασία Πετσοπούλου.
 Η θεμελίωση έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ Αμβρόσιο. Μετά από έναν χρόνο έγινε μετακόμιση από τον λυόμενο Ναό στο υπόγειο όπου και τελούνταν την Θεία Λειτουργία και όλα τα Μυστήρια.
Στις 29 Ιουλίου 2012, ημέρα της Πανηγύρεως ύστερα από αδιάλειπτο αγώνα των ερανικών επιτροπών, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των ενοριτών, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ναού, παρά τις πολλές ελλείψεις που υπήρχαν. Ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται έως ότου ολοκληρωθεί ο Ιερός Ναός.
 Επίσης μέλημα της ενορίας είναι και η δημιουργία του πνευματικού κέντρου στο υπόγειο αφού πρώτα ένα μέρος του αξιοποιηθεί ως μικρός Ναός, κάτι που επιθυμούν και οι ενορίτες του οικισμού, εφόσον ήδη υπάρχουν τέμπλο, εικόνες κλπ  επ΄ ονόματι Αγίας Τριάδος, όπως ακριβώς ονομαζόταν ο παλαιός λυόμενος Ναός.
  Εφημέριος  του Ιερού Ναού είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Μουρίκης

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια