Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελινούντος

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017


Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στολίζει το Δ.Δ Σελινούντος Αιγίου, είναι κτισμένος σε εμφανή θέση και ακτινοβολεί στην πλαγιά της περιοχής .
Παλαιότερα οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τον παλαιό ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου, δωρεά ενός τσιφλικά  ονόματι Κορδής μετά του γύρω προαυλίου οικοπέδου, προ του έτους 1895.
Η ενορία, ως προάστιο Αιγίου μεγάλωνε και οι ενορίτες δεν χωρούσαν στον Ναό και άρχισε ο αγώνας για μεγαλύτερο  Ιερό Ναό.
Κατόπιν ενεργειών των ενοριτών με ερανικές επιτροπές και των εκάστοτε Ιερέων και με γεναία δωρεάν δύο αειμνήστων ομογενών εξ Αμερκής, Χρήστου Χαλμούκου και Κων/νου Μαυρομάτη, θεμελιώθηκε την 1 Σεπτεμβρίου 1970, υπό Ιερέως Αλεξίου Παπαδόπουλου, ο νέος ενοριακός Ναός επί ονόματι  Κοιμήσεως Θεοτόκου εις το μέσον της ενορίας Σελινούντος.
Την 1 Νοεμβρίου 1970 μετατεθηκε από το Περιθώρι ο Ιερέας Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο οποίος δια λαχειοφόρων και μεγάλων αγώνων και προεξάρχων των ερανικών επιτροπών, αποπεράτωσε  τη νέα εκκλησία  και το 1975  άρχισε η λειτουργία της, ως νέος ενοριακός Ναός.
Τα εγκαίνια τελέσθηκαν στις 22 Μαϊου 1988 υπό του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.
Δια δωρεών o Ιερός Ναός αποκτήσε εκ των ωραιοτέρων και αρίστων μεταβυζαντινών αγιογραφιών που προξενούν  εντύπωση, θαυμασμόν και χαράν εις όλους τους προσκυνητάς και επισκέπτας προς δοξολογίαν, τιμήν και σεβασμόν, προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον .

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια