Ιερός Ναός Αγ. Ανδρέου Αιγίου

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Απριλίου 13, 2017

 Ο περικαλλής τούτος Ιερός Ναός βρίσκεται Β.Δ. από το κέντρο του Αιγίου (στην παλαιά αγορά). Κτίσθηκε προ το 1700 όπως αποδεικνύεται από το Βενετικό χάρτη της εποχής. Άλλη παλαιά καταγραφή του Ιερού Ναού βρίσκουμε στο σχέδιο πόλεως της τότε λεγομένης «Βοστίτσας» (Αίγιο) με χρονολογία σύνταξης Δεκέμβριος του 1836.
Ο Ιερός Ναός ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών με το ομώνυμο προς αυτή όνομα, όπου είναι καταγραμμένο στον κώδικα της Ιεράς Μονής στις σελίδες 27 και 86 με ημερομηνία 28 Απριλίου και 3 Μαΐου του 1834.Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο μικρός τότε Ιερός Ναός είχε μετατραπεί σε Τζαμί. Αργότερα ανακτήθηκε και ξανακτίσθηκε εκ βάθρων δια συνδρομής των τιμιωτάτων αρχόντων Ηλία Βάβαλη, Παναγή Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνου Ν. Καρβέλα το 1893.
Ο σημερινός Ιερός Ναός, εκ παραδόσεως, φέρεται ότι είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερν. Τσίλλερ, αλλά ενδέχεται να είναι έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Θεόδωρου Διαμαντόπουλου όπου  χρονολογείτε κατά τον μήνα Απρίλιο του 1893.
Ο ρυθμός του Ναού είναι σταυρική ή σταυρόσχημη Βασιλική, πετρόκτιστη με κεραμοπλαστική διακόσμηση στα αετώματα (οδοντωτές ταινίες), αλλά και στους τοίχους σχηματίζοντας ποικίλα σχέδια. Τα περίτεχνα κωδωνοστάσια του φέρουν κεραμικά θωράκια διάτρητα σε σχήμα κύκλου με εγκάρσιους σταυρούς. Στο μαρμάρινο θύρωμα αναφέρετε το όνομα του ευεργέτου Ηλία Βάβαλη με την χρονολογία 1898. 

Οι εικόνες του τέμπλου έχουν φιλοτεχνηθεί από το γνωστό αγιογράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη και από μοναχούς της Σκήτης της Αγ. Άννης του Αγίου Όρους, ενώ ο Παντοκράτορας Ιησούς Χριστός φιλοτεχνήθηκε δια χειρός του Δημητρίου Κ. Φανέλλη.
Εορτάζει 30 Νοεμβρίου στην μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του πρωτοκλήτου

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια